Mi se pare foarte interesant ce am trăit in Vietnam în aproape 3 săptămâni. Mi se pare că a fost totul atât de complex, plin de experiențe noi, alert, bogat, colorat. E clar că te încarcă toată energia de acolo. Mi se pare însă, și mai interesant faptul că oamenii văd o țară, doar pt că se afla pe alt continent, ca pe ceva extraterestru, de neatins sau ca pe ceva” greu”, sărăcăcios. După ce am trăit acolo, cu bune cu rele, eu am ajuns la concluzia că Vietnam are multe lucruri să ne învețe pe noi ăștia din Romania, și de ce nu, din Europa.

Cu barca pe raul Tam Coc


Și aici mă refer la bunul simt, la modul în care fac turism și te ajută, la bucuria cu care iți vorbesc sau cu care te primesc în casele lor, de cele mai multe ori dezinteresat.

Țara nu mi s-a părut murdară, cel puțin nu mai rău ca la noi, ca să fac o paralelă, cred ca aș putea da câteva nume de orașe fită din Europa mult mai murdare decât Hanoi. Da, am văzut și șobolani seara cam peste tot, dar vă invit la Piață Unirii lângă Gogoașa înfuriată după 22 seara.

Iar la nivel de siguranță…eu prin Paris nu aveam curaj să merg cu un grup de fete la 8 seara pe stradă sau la metrou, în Vietnam mă plimbam și singură fără griji. Am mers cu autobuze, trenuri de noapte, nicio grijă, la final eram foarte obosiți poate, dar cam aia era. Și nu, nu are legătură cu faptul că am călătorit cu un bărbat.

Am interacționat cu grupuri de femei sau chiar singure, care călătoreau prin toată țara, zicând același lucru. E clar o chestie de mentalitate. Că doar romanii sunt atacați în alte țări, dacă vii din Australia sau alte țări, ei nu pățesc nimic, ei sunt altfel :)))

Mâncarea: da…e o altă cultură, un alt mod de a mânca, alte tipuri de restaurante, mâncătorii, you name it, însă mâncarea vietnameză este absolut delicioasă și nu mi s-a părut că mănâncă nesănătos, dimpotrivă. Au niște arome și niște culori în farfurii incredibile. Și nu ești obligat să mănânci ceva ce nu-ți place, există o varietate enormă de localuri pt toate gusturile și buzunarele.

Da, piețele lor sunt uneori …greu de asimilat, mănâncă carne de câine și probabil multe ciudățenii, dar asta nu înseamnă că tu ca turist trebuie să faci asta sau macar să fii de acord cu așa ceva.

Cât despre cazări…iarăși mi s-a părut că s-a creat un mit negativ. Cel puțin, că feedback primit, în urma a ceea ce se vedea pe Instagram. Să vă amintesc totuși că social media funcționează să vezi doar ce vrei tu să vezi?

Aici am găsit niște cazări superbe, unele aveau pisicina la geam, curățenie lună sub pat, la un preț mai mult decât rezonabil. Nu dorm cu șerpii în pat și niciodată nu am ales cazări în care să nu am condiții de spălat, dormit în paturi curate sau de mâncat ceva decent.

Faptul că ne apropiem de oameni și de felul lor de a trăi in alta tara, este o modalitate pt noi de a înțelege mai bine cum trăiesc alții. De asta mergem si în Bucovina, Moldova șau alte locuri cu tradiție, că vrem să vedem ce nu mai e de zi cu zi la oraș. Noi asta căutam și în alte tari: autenticul.

Însă, înțeleg că există un sindrom de a ne situa undeva deasupra altora și să spunem, da…acolo e într-un fel, eu nu as avea curaj sau eu vreau sa dorm in locuri decente. Ce crezi…si noi!

Sapa, Vietnam
Cazare in Vietnam

Mie mi se pare că Vietnam e ca oricare alt loc nou în care am fost, începând din Grecia și până în Irlanda dacă vrei. E un spirit cultural nou. Poate că noi de asta ne și bucurăm de multe locuri, pt că avem posibilitatea de a accepta alte culturi așa cum sunt ele.

Nu consider că sunt sub noi în vreun fel, intelectual, cultural sau în orice alt mod. Mi se pare că dau un exemplu concret de căldură și ospitalitate și mă bucur că am reușit să observ cum trăiesc, cum se bucură, cum își petrec ei timpul liber. M-am bucurat sa interactionez cu ei, mi se pare ca e un popor incercat, si totusi, vesel. M-as intoarce oricand in Vietnam, o tara care m-a primit cu bratele deschise, spun eu.

Nu vă imaginați că tot ce văd mi se pare în regulă, dar eu sunt un trecător, nu merg acolo să schimb lumea, merg să o cunosc. Și e clar că modul ăsta de explorare nu e pentru toată lumea și e ok, dar ar fi interesant să nu mai plantăm extraterești acolo unde nu sunt.
With love, M.

Comments

comments

Previous articleDetalii utile pentru călătoria ta în Vietnam: internet, transportul în comun, viză.