Pentru noi, călătoritul a devenit cumva, mai ușor pentru că ne-am obișnuit cu diverse detalii de care avem mereu nevoie. Așadar, e musai să avem pașaportul, banii sau cardul, biletele și viza, astea sunt lucruri esentiale de calatorie. Orice este în plus, poate fi cumpărat ulterior, evident că nu e plăcut să realizezi că nu ai ce-ți trebuie, însă fară acestea mentionate mai devreme mi se pare că pleci degeaba de acasă.

Să o luam cu începutul, cum a fost pentru noi drumul si ce detalii trebuie sa mai stii pentru Vietnam.

Noi am zburat cu Qatar, având o singură escală în Doha. Ni s-a părut cea mai scurtă și ușoară variantă. Zborul cu ei a fost chiar plăcut, iar aeroportul din Doha e imens, deci n-ai cum să te plictisești, deși escala a fost cam de 4-5 ore. Am plecat din București la 17:45, am ajuns în Doha la 22:00 ( avem același timezone). Din Doha înspre Hanoi aveam avion la 2:30 ( 7 h de zbor). Partea bună este că din Doha se schimba si aeronava, e una mai mare, ai mai mult spațiu. Cu siguranță, se acumulează și oboseala, așa că deși e mai lung zborul, poate vei reuși să dormi. Noi am dormit în mare parte din zbor.

Pentru viza de Vietnam am aplicat din Romania, imediat dupa ce am achizitonat biletul de avion. Nu am aplicat înainte pentru că auzisem că nu e greu de obținut, așadar orice ordine funcționează mai bine pentru tine e ok. Pentru viză se poate aplica aici, costă în jur de 120 lei de persoana, iar răspunsul vine în aproximativ o săptămână pe email. Trebuie sa iti treci date personale si sa uploadezi o poza cu pasaportul. E important să treci și o adresă unde vei sta in Vietnam ( noi am rezervat un hotel cu anulare gratuită din Hanoi, deși am schimbat mai multe cazări, însă ei vor să aibă totuși o referință).

la intrare în Vietnam ne-au controlat doar pașapoartele, vizelele nu ni le-au cerut (deși aveau acces că erau aprobate online) și a mers totul foarte repede. Ne-a pus ștampila de 30 de zile cât aveam viza și aia a fost. Nu ne-a întrebat nimeni nimic.

Excursie in Lan Ha Bay
Excursie in Lan Ha Bay

După ce am luat bagajele, am mers să căutam net pentru că e un aspect foarte important pt noi, de regulă nu ne bazăm doar pe wifi-ul de la hotel sau cazare. Așa că las mai jos câteva recomandări pentru călătoria ta în Vietnam:

Noi folosim un modem cu care am călătorit și în Turcia sau alte locuri și mereu cumpăram net în prima zi sau imediat ce intrăm în țară. În Vietnam am găsit în aeroport cartelă de la Viettel cu 63 lei, net nelimitat pt o lună. Fata din aeroport s-a asigurat că merge totul ok înainte să plătim,am putut plăti cu cardul. Dacă voiam și minute, costul era cam 70 lei pentru toată luna, cu net nelimitat.

În felul ăsta, cu modemul pot avea mai multe persoane net fără să fie nevoie să faci hotspot. Iar Vietnamul pare că stă foarte bine la capitolul semnal, chiar a fost suficient pentru toată perioada cât am stat acolo. Nu te speria dacă toate fetele țipă după tine să-ți schimbe bani sau să cumperi cartele din aeroport, cred că așa se practică acolo, însă preturile mi se par chiar ok.

Tot din aeroport am scos și bani cash, comisionul nu mi s-a părut mare, imi amintesc ca a fost cam 3%, poate nu e cea mai bună variantă, dar e bine să ai măcar pentru câteva zile. În general, în Vietnam la cazări poți plăti cu cardul cu un adaos de 2-3% comisionul plătit de ei către bancă, dar la majoritatea localurilor se plătește mai mult cash.

Moneda nationala in Vietnam este dongul vietnamez, iar actualmente raportul este 5184 VND ( vietnamese dong) = 1 RON. Pe scurt, in Vietnam vei opera cu sume mari.

Vietnamese dong

Transportul de la aeroport la cazare l-am organizat cu cei de la hotel și te sfătuiesc să vorbești din timp pentru că oamenii te pot ajuta, iar prețurile nu sunt mai mari decât un taxi normal.

Noi am rezervat și alte activități cu cei de la hotel,așa că transportul de la aeroport ne-a fost oferit gratuit, însă în general din Aeroportul Hanoi până în centru, prețul corect ar trebui să fie cam 15-18 dolari pentru o mașină de 4, chiar 7 locuri.

Transportul în Vietnam

Noi am mers cam cu tot ce se putea acolo: cu taxi, cu scuter, cu autocar, cu barca, cu autobuz de noapte, cu trenul de noapte, cu avionul.

Cele mai bune variante de deplasare în interiorul țării sunt:

  • aplicația GRAB pt : taxi, scuter taxi și comandă mâncare etc. Pentru deplasările în interiorul țării: 12goasia. Aici găsești toate variantele de transport disponibile în Vietnam: autobuze, trenuri, vanuri. Iți sugerez să mergi pe varianta VIP, chiar dacă sună pompos, nu e. Alea sunt cele mai ok variante din mai multe puncte de vedere și preturile nu sunt mult mai mari față de celelalte.
  • Pentru a căuta bilete de tren, iți sugerez să mergi pe site-ul acesta. Acolo găsești biletele pentru Vietnamese Railways.

Mare atenție că e posibil să nu poți cumpăra bilet online pentru tren dacă nu ai card vietnamez ( și presupun că nu ai),însă poți întreba la hotel sau găsi efectiv, birouri de rezervat bilete de tot felul și excursii de unde le poți achiziționa. Iți vor lua un comision cam de 3%,dar e ok, pot rezerva ei. Doar să te asiguri că biletul îl iei cu 2-3 zile înainte pentru că riști să nu găsești loc liber, mai ales daca vrei la cușetă.

Autobuzele de noapte sunt super practice în zona de Asia, însă e important să verifici înainte ce tip de autobuz este. Varianta de VIP s-ar putea să fie cea mai ok. Noi am prins ambele variante, atât un autobuz super modern și fain, cât și unul mai local și mai aglomerat. Ghici care ne-a plăcut mai mult?

Cel din stanga era un autobuz local, era mult mai aglomerat si cu mai putina intimitate, in total erau cam 30 locuri, poate si mai mult. In cel din dreapta erau cam 12-14 locuri, cu un spatiu mai mare/persoana si mult mai modern.

Am zburat si intern cu Vietjet Airlines si a fost totul ok, biletul l-am cumparat online, nimic complicat acolo.

Cât despre scutere, noi am rezervat doar de la cazare pentru că era cel mai simplu, prețurile variau între 25 și 30 lei/zi. Costul de combustibil era foarte mic, pentru că de regulă cu 2 litri ne plimbam vreo 2 zile. Deci, dacă ești într-un orășel mai mic și vrei să vizitezi împrejurimile, scuterul mi se pare cea mai bună variantă.

În orașe mai mari, cum ar fi Hanoi sau Da Nang, am folosit destul de mult GRAB ( un fel de UBER). Era cel mai ok și găseam imediat mașină, nu am avut nici o experiență urâtă. Poți opta în aplicație când faci cont daca dorești să plătești cu cardul, sau cash. La început am plătit cash, ulterior ni s-a părut mai ușor să plătim cu cardul. Prețul curselor variau între 6 și 20 lei prin oraș, în funcție de distanță. Nu am observat să fie un spike al prețului la orele mai aglomerate.

Tot pe GRAB poți chema și scuter, care e un pic mai ieftin decât o mașină ( asta pentru cei care călătoresc singuri).

Cu barca am fost într-o excursie în Lan Ha Bay, organizată prin cei de la hotelul din Hanoi. Ca sfat, ți-aș recomanda să verifici cu cei de la cazare ce pot rezerva și ce opțiuni au, noi am avut în mare parte niște experiențe bune. Pune întrebări, cere poze dacă simți nevoia, însă o să vezi că oamenii sunt deschiși să te ajute cu tot ce ai tu nevoie.

Halong Bay Vietnam
Halong Bay Vietnam

Cam atât despre partea asta de logistica pentru calatoria in Vietnam, sper să-ți fie de folos, enjoy the ride~! M.

Comments

comments

Previous articlePregatiri pentru Vietnam. Cum am inceput?
Next articleVietnam, țara lumii a treia în care găsești extraterești.