Planul de a pleca cu rulota prin lume e vechi și de mult timp dorit. Chiar dinainte de a sta în camping pentru prima dată în Croația. Întotdeauna mi s-a părut o idee cool și o oportunitate super bună de a petrece mult timp în natură. Având suflet de călător, evident că, după toată perioada asta cu pandemia, a călători nu a mai fost atât de simplu.
Așa că ne-am îndreptat către alte opțiuni. Inițial, plănuisem să închiriem o autorulotă, care mie personal, mi se pare mult mai fain, ca nivel de confort, însă este ceva mai scump. Bear with me, o să discutăm curând și despre costuri.
Totuși, am ales să mergem pe varianta închirierii unei rulote. Costul nu a fost singurul motiv pentru care am luat această decizie, dar sunt detalii pe care o să le menționez, poate, în articolele următoare. Așadar: 5 zile cu rulota prin Romania, pentru prima dată. Coincidenta face, că anul trecut, in aceeasi perioadă, am plecat pentru prima dată intr-un concediu de 2 saptamani prin tările din apropiere, cu gandul de sta doar in camping. Fara rezervări, fără un plan bine pus la punct, cum făceam de obicei. Si a fost una dintre cele mai faine experiente.
Anul ăsta s-a repetat povestea si cam așa se rezumă totul în imagini :

Seri langa rulota Poza de pe drum
Clatiteeee Micul dejun afara
Nu am avut un plan în ceea ce privește locul în care am vrea să mergem, ci mai degrabă, o direcție în care să ne îndreptăm. Așa că am ales Harghita și Covasna, pentru că nu mai fusesem, decat așa, în trecere. În ceea ce privește campingurile sau locurile în care puteam sta offcamping, detaliile astea au fost cumva lăsate la îndemana sortii: unde ne place, acolo ne oprim. Aveam o idee pe unde ar putea să fie o oportunitate de campare, dar nu era nimic bătut în cuie.
Prima oprire a fost la un camping de lângă Lacul Sf. Ana. Acolo, în zonă, aveam 2 opțiuni: să campăm într-un soi de parcare cu o vedere foarte faină, păzită, dar fară prea multe facilități unde am fi plătit 50 lei/zi sau în camping, la 2 minute distantă de această parcare, cu 60 lei/ noapte. Am ales campingul, pentru că ne-am gândit că ni se oferă mai multe.
Cam totul în zona asta e păzit cu gard electric, pentru sunt mulți ursi.
Acum, eu nu vreau să trag niste concluzii greșite sau să par arogantă, dar când mergi în afara tării și stai în campinguri, unde efectiv, ai tot ce iți trebuie, ai pretenții. Nu aveam așteptări, în schimb. Pentru că mi-am imaginat că Romania nu e foarte dezvoltată în zona asta. Pe de o parte, am găsit ceea ce mă așteptam, însă, pe de alta, am văzut că se poate și la noi. Și chiar mă bucur că am avut două experiențe diferite, pe care le pot împărtăși și altora.
Aici este primul loc în care am campat.
Dusuri Toalete

Facilități: gard electric, toalete, dușuri ( fară apă caldă), 5l de apa potabilă, lemne pentru foc, în cazul în care vrei să faci un grătar (adus de tine) și un view fain. Preț 60lei/zi. Dacă ai nevoie de apa pentru rulotă, nu ai de unde să iți iei, din camping sau din zonă. Noi am luat de la cineva din curte, de la vreo 8km distantă.
Fiind plecați pentru prima dată cu rulota, am preferat să stăm în camping în toată perioada (din motive de securitate mai mult), dar și pentru că ești mai prudent atunci când închiriezi ceva. În acest camping am stat doar o noapte, după care ne-am îndreptat către Sovata. Din nou, nu aveam nici un plan, știam că la un moment dat, după Sovata ar trebui să fie un camping.
Pe drum însă, am mai intrat puțin pe internet să văd ce campinguri putem găsi în drum și am găsit altul, chiar în oraș. Așa am ajuns la Vasskert.
Din punctul meu de vedere, acest camping spală păcatele primului. Pentru că aici am găsit tot ce aveam nevoie: toalete curate, dus cu apă caldă, curent, apă pentru alimentat rulota, o bucătărie de vara și un foișor în care puteai să faci grătar. Să nu mai vorbesc despre gradina superbă în care abia așteptam să merg în picioarele goale. Preț? 77 lei/noapte pentru rulotă. Cortul este mai ieftin daca vă interesează, cred că 20 lei/zi. Aveau și căsuțe, de 2 sau 3 persoane și costul era de 100 lei/zi. Am rămas 3 zile aici pentru că era mult mai ușor să lăsăm rulota într-un loc sigur și să vizitam alte lucruri, din apropiere.
Camping Vasskert Gradina Camping Foisorul si gratarul Dusuri Bucatarie Toalete
Dar, ne-am simțit foarte bine. Aveam intimitate și tot ce ne trebuia, practic. Deși, da, pot face comparație cu campingurile din Croația, aici, sincer, nu am avut nevoie de nimic în plus. Noi am fost norocoși să prindem și o perioadă destul de liberă, odată datorită pandemiei, când încă lumea nu a început să plece atât de des și apoi, datorită, sau mai bine zis, din cauza vremii. A plouat foarte mult. Și, desi știam cum va fi vremea, nu am renunțat la această experiență.
Am putut să ne bucuram de rulotă chiar și pe o vreme urată. La un moment dat, chiar rămăsesem singuri în tot campingul. Atunci am profitat să fac pozele astea!
Poze in gradina cur rochia de in! Poze in gradina cur rochia de in! Poze in gradina cur rochia de in! Poze in gradina cur rochia de in! Poze in gradina cur rochia de in! Poze in gradina cur rochia de in!
Mai rămăsese ceva de menționat: costul pentru închirierea rulotei. Am plătit 50 euro pe zi, plus 300 euro garanție (pe care i-am primit inapoi la returnarea rulotei) și încă 50 euro pentru curățenie și consumabile. Ca să faceți o comparație, o autorulotă era intre 90-110 euro/ zi, plus intre 500-800 euro garanție și încă 100 euro pentru consumabile și curățenie.
Din motive persoanale, as prefera sa nu spun de unde am inchiriat rulota, sunt lucruri pe care nu vreau să le recomand daca nu sunt sigură că e un serviciu foarte bun. Nu am avut o experiență proastă, dar anumite aspecte, ne-am fi dorit să fie puțin…altfel 🙂
Thanks for reading și daca ai întrebări, răspund cu drag în comentarii! M.