Astăzi, m-am gandit să fac o comparație între două mari orașe din Spania: Barcelona vs Valencia. Iar, comparația va fi pe baza a ceea ce iti poate oferi fiecare oras. Totul va fi cât se poate de subiectiv (cum este și normal), asa ca mi-ar plăcea să stiu și părerea ta despre acest subiect, aici in comentarii.

Stiu ca există multi iubitori ai Barcelonei. Așa că o să încep scurt și la obiect că mie mi-a rămas la suflet Valencia. Mă așteptam să fie Barcelona, sincer. După toate poveștile și recomandările tuturor, cum că Barcelona ar fi “the shit”. Și chiar este un oraș special, însă, cumva, Valencia mi-a dat o stare mai bună și a fost orașul în care aș fi vrut să fi prelungit vizita cu o zi, măcar.

Dar hai să o luăm pe rând și să vorbim despre avantajele pe care le vad eu in fiecare oraș:

Imaginea orașului: străzi, cartiere, clădiri.

Barcelona- e un oraș imens, cu niște clădiri superbe, creat într-o armonie de forme(cel puțin orașul nou). Asta inseamna, ca nu are cum să nu te impresioneze. Daca nu știați, așa arată Barcelona de sus.

Photo by Peter Yan Studio
Photo by Peter Yan Studio

Blocurile, hotelurile, străzile, totul e special. E un oraș plin de culoare, cu o arhitectură aparte, cu blocuri noi și balcoane/ terase mari. Iar, chestia asta cu terasele mie chiar mi se pare incredibilă, mai ales că prin București nu prea le vezi. Ai multe clădiri în stilul lui Gaudi (renumite evident) și pentru care mulți oameni merg acolo. Si toate clădirile ii dau un aer unic intregului oras. Interesant, dar în același timp, puțin haotic, pentru că stilul lui Gaudi este cumva, “de neinteles” (a se vedea Sagrada Familia). Sau cel putin, asa privesc eu lucrurile. Însă, evident, clădirile și stilui lui arhitectural nu le întâlnești oriunde, așa că merită văzute.

În concluzie, Barcelona e super fain, chiar daca nu vrei sa vizitezi nimic, ci să te plimbi, pur si simplu, pe străzi.

Valencia: Un oraș care mie mi-a plăcut foarte mult, însă clar, la nivel de clădiri impresionante și chestii de vizitat, Barcelona primește un punct. Barcelona are mai multe clădiri, muzee, regiuni, cartiere mari în care găsești lucruri de vizitat, pe când, Valencia e un pic mai mic. Valencia are câteva mari clădiri/muzee/ catedrale foarte faine, dar peste tot in Barcelona e plin de creațiile lui Gaudi, prin urmare, imaginea de ansamblu te impresionează mai mult. Cu toate astea, dacă ar fi să compar centrul vechi din ambele orașe, Valencia căștigă fără dar și poate. Are străduțe mult mai îngrijite, iar atmosfera din Valencia, cumva, mi-a plăcut mai mult. În Barcelona, mi se pare că e puțin haos: e multă lume, multe baruri, terase, magazine, totul e în grabă și te face să te simți, din punctul ăsta de vedere, fix ca în București.

Curățenie.

Fără să clipesc, o să dau punctul curățeniei Valenciei. Care mi s-a părut un oraș impecabil, chiar și în cartierele periferice. Barcelona e frumos, dar tinde să fie murdar în multe zone: mai ales în centrul vechi și pe plajă. Acolo unde și sunt extrem de mulți turiști, evident. Iar, Valencia mi se pare că e unul dintre cele mai curate și ordonate orașe în care eu am fost. Parcul din Valencia, cel puțin, nici nu cred că se compară cu vreun alt parc din Barcelona. E impecabil totul. Nu că în Barcelona ar fi neapărat, murdare, însă, clar Valencia are ceva special din punctul ăsta de vedere. Piațetele și străduțele mici din Valencia sunt super curate, pe când în Barcelona multe miros urât și sunt pline de cerșetori.

Poate și de asta mi-a rămas cumva, la suflet Valencia, că mi-a lăsat o impresie, pe care, de exemplu, în București, nu o găsesc.

Transport in comun.

Barcelona are o rețea de transport în comun foarte bine pusă la punct, indiferent de zona orașului în care vrei să ajungi. Mergând în luna iunie și fiind încă, în pandemie, orașul nu era nici foarte aglomerat, așa că noi ajungeam foarte repede oriunde. Aveai multe curse care mergeau cam în aceleași direcții și puteai alege ceva care să te lase cât mai aproape de cazare. Ce-i drept, noi am stat, relativ, central și poate și asta a fost un avantaj. În orice caz, noi ne-am descurcat extrem de bine cu autobuzele și metroul. Ne-am cumparat abonamentul de 2 zile care a costat 13.5 euro/pers și am putut circula cu el fară să mai fie nevoie de alt bilet. În Barcelona, poți închiria și scuter, bicicletă, trotinetă pentru că au și piste, iar șoferii sunt obișnuiți cu scuterele pe șosea. Însă, fiind ceva mai aglomerat, s-ar putea să te pierzi puțin în tot haosul orașului.

Valencia pare puțin mai complicată când vine vorba de transportul în comun. Trebuie să recunosc că nu prea am avut nevoie să mergem cu autobuzul, pentru că eram în centrul vechi și preferam să mergem pe jos. Însă, atunci când am căutat, ni s-a părut mai ușor să luăm bicicleta, decât autobuzul. Dacă Barcelona câștigă punctul pentru transport în comun, Valencia primește pentru pistele de biciclete și aglomerație. Mie chiar îmi e frica să merg cu bicicleta printre mașini, mai ales în București, unde e nebunie si nu avem piste. Însă aici, mi s-a părut totul extrem de ușor și de plăcut. Iar, traficul e mult mai ok aici, parca nu ești în focuri, ci ai timp să te și bucuri de plimbare.

Gradul de criminalitate/siguranță.

În Barcelona sunt mai mulți turiști decât în Valencia. Iar, concluzia e evidentă, Barcelona pare un oraș mai nesigur. Pe plajă, pe stradă sunt mulți oameni care vor să iți vandă de la droguri, la tot felul de acareturi. Pe când, în Valencia, nu am avut nici un moment senzația asta de “talcioc” în care lumea poate să iți vândă orice. Plaja e plină de oameni din toate colțurile lumii în Barcelona și unii sunt chiar dubioși. În Valencia, mi-am permis să mă duc și singură în parc, să stau cu laptopul pe iarbă și nu am avut vreun sentiment ciudat, că nu aș fi în siguranță. În Barcelona, cred că mi-ar fi trebuit cateva zile să înțeleg cum stau lucrurile acolo că să fac asta.

Mâncare.

Aici e unul la unul. Și în Valencia, și în Barcelona găsești tot felul de mâncăruri. Nouă, recunosc, ne-a fost cam greu să ne acomodăm cu mâncarea din Spania, pentru că nu prea am înțeles-o și ni se pare că este extrem de scumpă. Dar în ambele orașe ai opțiuni de tot felul, poate iți ia mai mult până iei pulsul orașului și înțelegi specificul mâncării. Dar, nu aș putea să spun că nu am găsit lucruri interesante: de la tapasul lor divers, la paella. Singura chestie care mi se pare exagerata este obsesia lor pentru brânză și jambon. Este prea mult și în aproape orice.

Tapas

Distractie/baruri.

Eu cred că lumea merge în Barcelona, nu atât pentru clădirile lui Gaudi, cât pentru fun. Pentru că e un magnet pentru distracție, agitație și diversitate de oameni. Dacă vrei să cunoști oameni noi, cu care să te distrezi, acolo e locul. E loc pentru toată lumea și e plin de tineri. Dar gasesti oameni de tot felul: adică și mișto și mai puțin mișto. Totuși, oamenii, cumva, mi-au plăcut mai mult în Valencia. Și orașul nu duce lipsă de baruri, terase deloc. Însă, pare puțin mai liniștit, mai așezat. Poate de asta îmi găsesc locul mai mult acolo, că haosul e peste tot și în București.

Plajă.

Punctul i l-aș da Valenciei, chiar dacă nu sunt mare fan plajă cu nisip. Iar Valencia are din plin. Barcelona are o plajă ceva mai pietroasă.

Unul, plaja din Valencia e mai curată și mai mare. Și doi, nu m-am simțit ca în Mamaia, iar pe alocuri, cam asta ar putea fi senzația în Barcelona. Adică, sunt oameni de tot felul, la toaletă unde te poți și schimba, este extrem de murdar și nici prea sigură nu pare. Cât despre amenajări, pare că nu e plaja pe care să te duci să stai o zi întreagă, ci mai mult așa de o baie. Cea din Valencia mi se pare mai bine pusă la punct din toate punctele de vedere. În schimb, faleza mi s-a părut parcă mai faină si mai vie în Barcelona.

Barceloneta

Barcelona vs Valencia, tu cum vezi orașele astea două din Spania? Care iți place mai mult și în care te-ai reîntoarce și de ce? Te-ai muta în Barcelona sau în Valencia?

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleA perfect day in Valencia!
Next articleOpen fest Buzludza