Am mers recent la Cabana Cheia pentru prima dată, pentru un traseu pe munte și aș vrea să scriu câteva rânduri despre toată experiența.

Unu, pentru că noi nu am găsit foarte multe informații despre acest loc pe net, deși am fi avut nevoie. Doi, pentru că ar putea fi o idee bună de traseu pe munte pentru oricine. Trei, pentru că îmi place să recomand locuri drăguțe atunci când le descopăr.

Cum de am ales să mergem acolo? Pai, ne doream să găsim un traseu nou pe munte și evident, o cabană unde să putem campa. Din întâmplare, am descoperit că există această cabană, undeva intre Horezu și Baile Olănești, iar de acolo, ai diverse opțiuni pentru câteva vârfuri. Și am zis: Ok, de ce nu? Hai să vedem ce e acolo.

Nu fusesem niciodată, însă acum sigur avem în plan să revenim cândva, cu forțe proaspete, să ajungem și pe vârf (de data asta nu am reușit).

Cum ajungi la cabana Cheia?

Rm. Vâlcea – Satul Cheia 22 km (15 km DN Rm. Vâlcea – Baile Olănești și 7 km D.J. Valea Cheia – Satul Cheia); 23 km Satul Cheia – Cabana Cheia pe drum forestier.

Ajungi cu mașina fix până la cabană daca ai ceva înalt. Asta, pentru că drumul, la un moment dat, nu este deloc prietenos pentru o mașină joasă. Sunt pietre multe, drumul este denivelat și chiar trebuie să treci și apa.

Dacă nu, vii cu mașina până la Schitul Pahomie și iei drumul la picior (este traseu de 1h 30 -2h). Mulți chiar cred că preferă varianta asta, chiar daca ar avea ocazia să vina cu mașina.

La cabana Cheia am avut chiar o surpriză plăcuta, datorită atmosferei și a multor detalii componente care fac locul ăla să pară cald și primitor. Ai locuri de campat, mese, foișoare, grătare, hamace și cireașa de pe tort, o terasă cu vedere înspre munte. În principiu, există cam tot ce ai nevoie pentru câteva zile unde poți găti/mânca și unde poți petrece timp în natură.

Deși venisem cu corturile, am găsit loc în cabană, așa că ne-am cazat acolo. După care, am pornit pe traseu. Am luat-o în sus pe potecă, un drum șerpuit prin pădure (extrem de drăguț) și deloc greu. Fiind sfârșit de august, ciupercile deja își făcuseră apariția, așa că era super fain să le admiri. Și pentru că atunci când iți dorești ceva foarte mult, se și întâmplă, am dat de cea mai mare ciuperca roșie pe care eu am văzut-o vreodată. Chiar vorbisem cu câteva minute înainte că vreau neapărat să văd o ciupercă roșie. Et voilà!

Am făcut acest traseu cabana Cheia- Curmătura Comarnice- Curmătura Oale (2h 30). De aici, se urcă pe o zonă abruptă către vârful Buila- Vanturarita pe un traseu de 3-4 h, nefiind marcat în întregime. Am apucat să urcăm vreo 10 minute doar să vedem cum este traseul, însă nu ne-am aventurat, pentru că era, oricum destul de tarziu pentru acest traseu. Plus, că nu mai eram în forma cea mai bună de a continua pe un drum atât de lung.

Mai există o varianta: să mergi din curmătura Comarnice către Vf. Buila, însă trebuie să te mai aștepți la încă vreo 3-4 h de traseu. Nu era marcat, pentru că din ce am inteles, nu este cel mai prietenos traseu, De aici aveai doar indicatoare către Satul Pietreni și Șaua Zmeuret.

Ne-am întors către cabană (traseul dus-întors a fost cam de 4 h), dar suficient, astfel încât să ne simțim mulțumiți și bucuroși de tot ce ne oferea zona asta. Însă, avem promisiunea să revenim și să încercăm să ajungem pe vârf. Momentan, am fost în recunoaștere.

Cât despre cabană, seara nu am găsit altceva decât voie bună, oameni veseli, un foc de tabără și un cer senin, cu milioane de stele, cum nu mai văzusem de mult timp. Da, ne-am încărcat cu energie <3

Tu ai făcut vreodată vreun traseu în zonă? Cum ți s-a părut?

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleCum ajungi în Sulina, la capătul pământului.
Next articleCu autorulota prin țară!