Nu stiu dacă am spus cândva la începutul anului, însă una dintre rezoluțiile noastre din 2021 este să facem un traseu de munte pe lună. Iar luna februarie a fost în munții Piatra Mare, cu plecare din Timișul de Jos, undeva aproape de Brașov.
Așadar, traseul complet a fost așa : Dâmbu Morii- Șirul stăncilor- Vf. Piatra Mica- Peștera de gheață- Dâmbu Morii (coborâre pe partea cu canionul Șapte Scări).
Pestera de Gheata Traseul pana la Pestera de Gheata Prin padure
Din ce am observat, foarte multe persoane preferă invers traseul de cum l-am făcut noi, însă, cumva, pe ăsta pusesem ochii de la început și ne-am propus să mergem cât putem. Evident, că ne doream să ajungem măcar pe Vf. Piatra Mică, dar nu era neapărat. Și spun asta pentru că nici nivelul de energie nu era prea mare în tura asta.
Din Dâmbu Morii se merge pe punct roșu pe un traseu ușurel/mediu. Până la Șirul Stâncilor este doar un traseu prin pădure. Iar asta reprezintă cam 70% din traseu oricum. Perisajul, superb ca de obicei, mai ales că ninsese recent și zăpada era chiar mare. Plus liniște absolută. Din aia care sperie.
Totul bine și frumos până la Șirul Stâncilor-cred că am făcut cam 2h 30 până aici (mers foarte încet și pauze multe). Însă, Șirul Stâncilor e abrupt, chiar foarte. Așa că deși e o porțiune extrem de scurtă, drumul ăsta îl parcurgi cam într-o oră, tocmai pentru că e ceva mai dificil. Și cam asta e partea grea a traseului pe partea asta.
Traseul cu Bulina rosie prin padure Sirul Stancilor Sirul Stancilor Sirul Stancilor Turturi de gheata pe Sirul Stancilor
Încă puțin prin pădure și ajungi la Vf Piatra Mică. Iar de aici încă 15 min cobori ușor prin zăpada până la genunchi până la Peștera de gheață. Pe care nu am văzut-o pentru că intrarea în peșteră e aproape invizibilă, la cât este de îngustă. Am înțeles de la niste băieți cu care am vorbit pe traseu că vara e mai simplu cu accesul, însă acum nu prea e indicat să riști.
Pestera de gheata- intrare Intrarea in Pestera de gheata
Ne-am întors la Vf Piatra Mică și am mers pe traseul cu bandă albastră înspre cabana Piatra Mare. Doar că nu am mai urcat la cabană, ci am mers până la intersecția cu dungă roșie și am coborât pe acest traseu, către Dâmbu Morii. Practic, am făcut un circuit și ne-am întors pe același drum pe care ajungi pe canionul Șapte Scări. Nu am mers către canion, pentru că nu mai aveam energie și nici răbdare. Plus că fiind iarnă, nu prea poți face mare lucru pe acolo. E mai degrabă un traseu de vară.
Durata traseu dus-intors: 6h mers incet
Dificultate: usor/mediu- Ok si pentru incepatori
Altitudine: am urcat cam 900 m in altitudine
E adevărat, că deși este un traseu care poate fi parcurs fară griji și de începători, atunci când îl faci iarna, devine ușor anevoios din pricina zăpezii. Însă, depinde și de tine ce iți propui. Dacă vrei să ajungi la cabana Piatra Mare sau la Canionul Șapte Scări, traseul pare a fi mai simplu pe partea pe unde noi am coborât. Daca vrei să ajungi la Peștera de gheață, cred că e cel mai ok să parcurgi traseul pe care l-am făcut noi.
Noi nu aveam un scop precis, ci voiam să bifăm ieșirea pe munte din luna februarie. Și ne-a ieșit 🙂
Tu ai parcurs vreun traseu în zona asta? Cum a fost pentru tine?
Thanks for reading, M.