Trebuie să recunoaștem că iarna în Romania a devenit deja un vis frumos. Așa că sunt sigură, că și alții tangesc după mormane de zăpadă și puțin ger din când în când. Așa ca pentru asta, alegi variante de trasee pe munte sau sporturi de iarna.
Deși traseele pe munte sunt recomandate mai mult pentru cei experimentați, nici noi ăștia mai mici, nu ar trebui să nu profităm de frumusețea naturii. Doar că avem nevoie de mai multă grijă atunci când alegem traseul. Așadar, vin cu câteva recomandări de trasee pe munte, nu foarte dificile și care, cred eu, ar putea fi parcurse fară probleme, chiar și în condiții de iarnă:
Traseul până la Cabana Barcaciu- în munții Făgăraș.
Drept spus, eu prima dată când am mers acolo, de 1 decembrie, am zis că îmi las picioarele pe traseu. Însă, am uitat repede durerea, mai ales că am prins unul dintre cele mai frumoase peisaje de iarnă. Îmi amintesc că am ajuns la cabană aproape de înserare, chiar când începea să ningă. Și a nins efectiv toată noaptea. Am fost norocoși să prindem o așa vreme frumoasă.
Cum se ajunge la cabană: de la cabana Poiana Neamțului se intră pe marcaj cruce roșie, poteca urcând prin pădure pe muchia Scărișoarei până la cabană. Timpi de acces- orașul Avrig – cabana Poiana Neamțului: 14 km cca. 40 de minute cu mașina și cca 3 – 3h ½ pe jos. După care, din Poiana Neamțului – Cabana Barcaciu, cca 2h ½. Noi nu am făcut nici iarna, nici vara sub 3h ½. Dar, depinde de experiența fiecăruia. Traseul nu cred că este neapărat foarte lung, dar este destul de abrupt.
Însă, odată ce ajungi la cabană la 1550 m, ai cel mai bun peisaj de băut cafeaua.
Surpriza si mai mare e cand urci putin spre platou de la cabana. Daca e zapada mare, cam atat iti permite mama natura. Insa, chiar si pentru atat, merita sa urci. Asta se face pe un mic traseu de vreo 2-3h dus-intors.
Pentru acest traseu aș recomanda două zile. Mie mi se pare cam obositor și lung tot traseul pentru o singură zi. Dar am întâlnit persoane care mergeau și mai departe și coborau în aceeași zi.
Traseul către cabana Curmătura- la poalele munților Piatra Craiului.
Noi am mers cu mașina București- Zărnești- aprox 3 h și am pornit traseul de la Fântâna lui Botorog- Poiana Zănoaga- Vf Piatra Mică- Cabana Curmătura.
Pe timp de iarnă, nu e recomandat să urci și până la Piatra Mică, mai ales că este un traseu cam pe marginea “prăpastiei” și la propriu și la figurat. Iar, fară colțari, nu e deloc indicat să mergi pe acolo. Există și o porțiune în care trebuie să cobori pe lanțuri. Mai pui la socoteală și gheața, zăpadă, dă cu virgulă în final. Noi am alunecat de câteva ori. Daca vrei să ajungi totuși pe Vf Piatra Mică, mai bine optezi penru traseul din Poiana Zănoaga direct către cabana Curmătura. De acolo poți face Vf Piatra Mică prin punctul de belvedere Șaua Crăpăturii (1660m), bulina albastră (2 ore).
Noi am ales traseul mai lung, așa că am ajuns la cabană total istoviți dupa traseu și după câteva căzături bune. Am mâncat o ciorbă și am băut un ceai la cabană, care era fix ce aveam nevoie atunci. Dar ca idee, cred că e mai bună varianta de la cabana Curmătura înspre Vf Piatra Mică.
După părerea mea, pentru acest traseu nu e nevoie să ramai peste noapte, dar depinde de dorințele și condiția fizică a fiecăruia.
Traseul înspre Vârful Ciucaș
Deși nu am făcut acest traseu iarna, l-am făcut de două ori în toamna târzie și sunt convinsa că poate fi traseul inițiatic al multora.
Traseul poate avea mai multe variante:
Cheia – Pasul Bratocea– Muntele Bratocea– vf. Ciucaș, 1959 m –Cabana Ciucaș, 1550 m.
sau
Cabana Muntele Roșu – Culmea Gropșoarele-Poiana Stînii– Valea și Cheile Stânii – Curmatura Stânii – Cabana Ciucaș, 1550 m – Vârful Ciucaș.
Este un traseu mediu și cu niște peisaje superbe. Partea tricky este cu traseele de munte de a avea sau nu norocul de a prinde ceață și de a pierde peisajul de pe vârf. Dar nu poți preconiza asta, așa că trebuie să te bucuri de experiență în sine și de parcursul pe munte, care e chiar special.
Anul ăsta nu am făcut foarte multe trasee pe munte, așa cum mi-aș fi dorit, însă pot recomanda cele trei trasee, în cazul în care simți nevoie să mergi pe munte în iarna asta.
Tu ce trasee de munte ai propune?
Thanks for reading, M.