Pentru că ne aflam în plină călătorie, iar informațiile sunt fresh, așa că azi vorbim despre condiții de călătorie în Spania.

Nu stiu despre voi, dar eu ultima dată când am ieșit din țară, înainte de pandemie a fost în decembrie 2019.

Nu vreau să o prezint ca pe o dramă, pentru că nu e și nici nu-mi pare neapărat, rău. În felul ăsta, chiar am avut ocazia să vedem mai multe lucruri frumoase în Romania. Iar daca nu ai apucat să verifici articolele, click aici.

Toate bune și frumoase, însă simțeam nevoia unei vacanțe mai exotice, după o perioadă puțin mai ciudată, cel puțin pentru mine. Așadar, am ales Spania. Ne-am gândit și la Grecia sau Egipt, însă mai toată lumea s-a îndreptat către variantele astea două. Mai ales când Egiptul a furat puțin startul sezonului de vară. Nu mi se pare ceva rău, doar e un fapt.

Înainte să plecăm, am analizat timp de o lună toate detaliile, încât la un moment dat, ne gândeam să renunțăm. Totul părea prea complicat, iar informațiile, de regulă sunt vagi. Nici eu nu o să iți dau niște detalii exacte, pentru că lucrurile se schimbă rapid, însă, iți povestesc din experiența mea și sper să te ajute.

Dar, puse cap la cap, am decis că cel mai bine pentru noi este să mergem în Spania. Ne doream de ceva timp să ajungem aici (nu mai fusesem niciodată) și mi se pare o țară cu de toate.

Și pentru că nu am mai ieșit din țară de atâta vreme, în 2021 ne luam revanșa și stăm 2 săptămâni aici. Iar asta cred că e cea mai lungă vacanță a noastră. Dar, despre ce avem de gând să facem în Spania, putem vorbi și mai târziu.

Azi m-am gândit să iți ofer ceva detalii legate de resticții și condițiile de călătorie din Espana. Și începem cu câteva întrebări clasice:

Trebuie să fii vaccinat ca să călătorești în Spania?

Nu, vaccinul nu este obligatoriu. Daca ești vaccinat și ai 10 zile de la rapel, începând cu 7 iunie poți intra în țară fară test. Daca nu ești vaccinat, trebuie să prezinți un test PCR/ antigen negativ, făcut cu max 72h înainte de călătorie. Noi am făcut PCR, desi eram vaccinați, pentru că am ajuns pe 6 iunie (norocul nostru). Testul ni s-a cerut și în aeroport în România, înainte de îmbarcare. Din ce citeam acum pe site, ar accepta și antigen (test rapid).

Însă, la întoarcere în Romania, daca nu ai vaccin, ai din nou, nevoie de un test negativ.

Totuși,condițiile de călătorie pot fi diferite, în funcție de zona în care vrei să mergi. Iți las aici linkul ministerului sănătății din Spania să consulți mai multe detalii.

Ce acte trebuie să prezinți la intrarea în Spania?

Spania impune așa numitul formular FCS pe care îl poți completa online înainte de plecare din Romania. Linkul îl găsești aici și poți completa pentru o singură persoană sau pentru întreaga familie. După ce îl completezi, ți se generează un QR code, care iți va fi controlat, pe aeroportul din Spania, imediat după controlul actelor. În cazul în care uiți să îl completezi, o poți face și pe aeroport, dar, merge mult mai repede coada cu codul deja generat (depinde de tine cât vrei să aștepți).

Trebuie să porți mască?

Cum deja știm, în avion, pe aeroport, masca se poartă peste tot. Și, deși, în România nu se mai poartă masca pe stradă, în Spania încă e valabil. Masca se poartă peste tot, inclusiv în spații libere. Auzisem că se gândesc să renunțe la purtatul măștii pe stradă începând cu sfârșitul lunii iunie, însă, nu e nimic sigur.

Ce restricții are Spania? Trebuie să stai în carantină?

Spania nu mai impune carantina (presupun că doar cu test negativ sau vaccin poți intra). Dacă nu le ai, mă aștept să iți restrictioneze accesul în țară. În interiorul țării, poți călători între regiuni, fară restricții, nu mai există lock down nicăieri.

La capitoul baruri și terase, sunt deschise până la 1 noaptea și poți circula liber întreaga noapte. Magazinele pot ține deschis până la 1 noaptea dacă programul le permite, majoritatea marketurilor sunt deschise până la 22:00.

Barcelona cathedral

Muzeele sunt deschise?

În Barcelona, Sagrada Familia se poate vizita doar sâmbăta și duminica, iar asta se aplică și în cazul altor muzee, există anumite zile speciale de vizitat, dar nu cred că are legătură, neapărat cu pandemia. În rest, muzeele sunt deschise, evident, trebuie să porți masca, iar numărul vizitatorilor poate fi limitat.

Trebuie să recunosc că stresul mare a fost până am ajuns la cazare. Pentru că îmi făceam tot felul de griji de cum o să fie. În afară de faptul că trebuie să purtăm mască, care sincer, devine o corvoada la 30 grade C, nu simt nici o grijă să fiu în altă țară, pe timp de pandemie încă.

Nu stiu dacă te convinge să vizitezi Spania, nouă ni s-a părut cea mai bună variantă pentru perioada asta. În plus, am ales și luna iunie, înainte de toată nebunia concediilor și nu ni se pare deloc aglomerat orașul (Barcelona) de unde scriu acum. Și chiar aș putea să mă obișnuiesc să scriu lucruri de aici:)

Dacă ți-a plăcut articolul sau îl găsești util, poate îl share-uiești și cu alții, iar daca ai întrebări, scrie-mi. Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleDrumeție pe munte, până la cabana Cuca.
Next articleA perfect day in Valencia!