Te-ai hotărât să faci primul traseu pe munte? Felicitări! Nu contează cum te-ai hotărât sau cine te-a păcălit, ideea este că vei avea parte de o experiență nouă și, sper eu, frumoasă.

Dar, că să fie totul bine și să îți faci singur viața mai ușoară, aș vrea să înțelegi că a merge pe munte (nu în drumeție la Padina), nu e ca și cum te-ai plimba prin parc. 

Așadar, am să fac o listă cu câteva lucruri pe care ar fi bine să le știi atunci când mergi pe munte, mai ales dacă ești începător.

  • În primul rând, hai să stabilim că a merge “pe munte” este diferit de a merge “la munte”. Pe munte, mergi, per pedes, adică pe jos, cu efort fizic, pe care îl vei simți și două zile după, de cele mai multe ori. Pe când, la munte, poți ajunge cu mașina, doar așa, cât să admiri un peisaj drăguț, iar singurul efort pe care l-ai putea face, ar fi să cobori din mașină. Deci nu, “pe munte”, nu mergi să bei o bere pe terasă. E ceva mai tare de atât 🙂
  • Nu trebuie să ai super condiție fizică să faci un traseu (asta e doar o scuză). Spun asta, pentru că, evident, există trasee de la cele mai ușoare, până cele mai grele. Ideea este, că e loc pentru toată lumea. Atât timp cât nu ai probleme de sănătate care te pot împiedică să faci efort fizic, you’re safe. Poți alege un traseu de o zi, de câteva ore de mers. Spre exemplu, Vârful Ciucaș. L-am făcut în toamna cu un grup de prieteni și totul a durat cam 6h dus-întors (neluând în considerare pauzele). Erau câteva persoane care nu urcaseră în viață lor pe munte și toată lumea a putut parcurge traseul.
  • Vremea este foarte capricioasă. Deși, am făcut planul cu câteva săptămâni înainte de a merge la lacul Capra, abia cu o zi înainte am căzut de acord că putem merge. Se anunțau ploi mari și nu voiam, totuși, să nu ne bucurăm de traseu așa cum ne doream. A plouat doar seara, când noi eram deja la cort, însă nu te baza niciodată pe noroc. Daca vrei sa vezi cum a fost acest traseu, click aici.
Ce echipament sa folosesti:
  • Pelerina sau geaca de ploaie este esențială pe munte. Chiar dacă mergi în mijlocul verii și prognoza meteo anunță 3% ploaie, crede-mă, s-ar putea să ai nevoie. Pe munte, temperaturile sunt mult mai scăzute. Noi am plecat de la 12 grade la lacul Capra și am ajuns, 4 ore mai târziu, la 35 grade în Bucureșți.
  • Ai nevoie de bocanci de hiking. Deși traseul pe care l-ai ales nu este, neapărat, cel mai greu, eu ți-aș sugera să nu folosești teniși, adidasi de stradă, ci bocanci care să îți fixeze bine glezna. Terenul pe munte nu este plat, plus că este mult mai confortabil pentru picior și eviți, astfel, să te accidentezi. Nu trebuie să investești mult într-o pereche de bocanci, dar nici nu îți lua cea mai ieftină pereche.  Eu i-am cumparat pe ai mei din Decathlon cu 180 lei. Nu este cea mai fericită alegere, dar își fac treaba, momentan.
  • Întotdeauna să ai ceva pentru cap: căciulă, bandană, eșarfă. Pe munte poți avea parte de soare sau de vânt puternic, chiar când te aștepți mai puțin.
Ascultă-ți corpul:
  • Nu-ți forța norocul corpul. Chiar dacă nu faci cel mai greu traseu, ascultă-ți întotdeauna corpul și oprește-te atunci când simți nevoia. Fă pauze mai des, odihnește-te câteva minute, iar dacă simți că nu mai poți, nu este niciodată o rușine să te întorci. A merge pe munte, înseamnă să te bucuri de peisaj și de toată experiența, nu să îți provoci corpul la ceva extrem.
  • Hidratează-te. Mai bine cari apă mai multă și mai puțină mâncare. Dacă știi că nu poți duce în spate o greutate prea mare, întotdeauna să optezi pentru apă în plus, cu mâncarea te descurci mai bine (poți lua batoane, semințe, nuci, fructe uscate, care nu sunt foarte grele).
  • După ce bei, mănânci ca un porc om normal, bagă ambalajele în ruccsac. Ah, da, e bine să ai un rucsac în spate, oricât de mic. Hai să protejăm natura și să avem mai multă grijă de ceea ce lăsăm în urma noastră. Mergem pe munte să admirăm un peisaj fain, nu gunoaiele de pe stânci.
Bucură-te de peisaj, dar ai grijă pe unde calci. Nu ești singur pe munte:
  • Dacă ți-e teamă de animalele sălbatice (cum îmi este mie de urși), aparent, este bine să faci cât mai multă gălăgie de-a lungul traseului. Mai ales dacă mergi prin pădure, încearcă să vorbești mai tare, să cânți, să fluieri, iar dacă ești cu un grup mai mare, cu atât mai bine. Din câte am înțeles și eu de la alții cu mai multă experiență, nici urșii/ lupii nu vor să te întâlnească, așa cum nici tu nu vrei să dai nas în nas cu ei. Nu mă întreba ce faci dacă întâlnești un urs, nu știu. În nici un caz, nu te prefaci mort. Ți-aș putea sugera să nu te panichezi și să te îndepărtezi ușor, cu pași calmi din zona lui.
  • Partea bună cu privire la animalele sălbatice este că pe unele chiar îți dorești să le vezi. Pe ultimul traseu, am zărit capra neagră, care e superbă. Rămân cu gândul și la marmote, căci tare mi-aș dori să le văd. Dar, e timp pentru toate.
  • Urmărește marcajele, nu te aventura, mai ales dacă nu cunoști zona. Toate traseele accesibile, ar trebui să fie marcate. Ce înseamnă asta?
    Vei vedea pe stânci aceste semne pictate cu roșu sau albastru care te vor ajuta să te ghidezi mai bine.

Cu siguranță, eu nu sunt un om de munte experiementat. Însă, acestea sunt cateva lucruri pe care le-am învățat de la alții și pe care, le-am observat și eu, de-a lungul câtorva trasee. Sănătatea și siguranță sunt pe primul loc, iar dacă știi să ai grijă de tine, te vei putea bucura și mai mult de niște peisaje unice. Crede-mă, o să îți placă!

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleCum a fost la lacul Capra?Articol pentru iubitorii pe munte!
Next articleSplit or Zadar?