Weekendul trecut am fost la primul eveniment din 2020, pardon, 2021: Open fest Buzludzha festival și despre asta aș vrea să povestesc astăzi.
Deși suntem așa aproape de Bulgaria, nu pot spune că am apucat să merg acolo de prea multe ori. Am fost o dată la mare, ca tot omul și încă o dată, în trecere, prin Sofia, când ne îndreptam către Serbia/Croatia. Doar că uite, pandemia te ține un pic mai aproape de casă și pe sfârșitul lunii iunie am dat de festivalul ăsta din Bulgaria, ce avea să aibă loc intre23-25 iulie și ne-am gândit că n-ar fi rău să mergem. Festivalul se numește Open fest Buzludzha și se organizează pentru a strânge fonduri, care ulterior, vor fi folosite pentru renovarea unui monument numit, ați ghicit, Buzludzha.

Monumentul Buzludzha chiar are o poveste interesantă, pentru că a fost construit pe la 1981 de către guvernul comunist al Bulgariei, la o altitudine de 1432 m, în mijlocul naturii, fiind înconjurat doar de munți, dealuri și păduri.
Edificiul are forma unui dom de dimensiuni impresionante cu două săli circulare, ai cărui pereți sunt decorați peste 243 de metri pătrați de mozaic. Cupola este înaltă de 15 metri, iar pe bolta acesteia, pe lângă simbolul comunismului, secera și ciocanul, se află inscripționat: “Proletari din toate țările, uniți-vă!”.
În spate se află un pilon de 70 de metri înălțime și care simbolizează steagul comunist.
Din păcate, după comunism, monumentul a avut soarta similară cu a multor clădiri/ monumente de la noi: s-a deteriorat considerabil, a fost vandalizat, iar astăzi, se află în punctul în care ori se va recondiționa cât mai curând, ori va fi deja prea târziu.
Așadar, există un ONG care a inițiat un proiect de recondiționare, iar festivalul reprezintă una dintre “sursele” financiare anuale, atât pentru publicitate, cât și pentru strângere de fonduri.
Buzludza Monument Bulgaria Bulgaria 2021
Pentru noi a picat fix cum trebuie, pentru că, pe de o parte, ne era dor de un festival, pe de alta, ne bucuram să contribuim la cauza asta. Noi am mers cu mașina până acolo, iar din București până în Shipka, unde eram cazați la Hotelul Edelweiss, am făcut 5h. De ceva timp, relația cu Bulgaria la nivel de pandemie pare foarte bună, așa că nu ne-a cerut nimeni certificat de vaccin sau test. Iar cozile în vamă atât la dus, cât și la întoarcere au fost chiar ok.
Despre hotel vreau să spun că a fost una dintre cele mai plăcute surprize, pentru că era înconjurat de pădure, a fost foarte curat totul, iar mâncarea chiar gustoasă, la un preț super bun.
Nu spun că festivalul era foarte mare sau important, dar prețul camerei pe noapte a rămas tot 270 lei/ noapte în perioada festivalului, tot cam atât costă și în restul anului, iar prețul unei pizza tot 15lei. Asta, apropo de prețurile cazărilor din perioada festivalurilor de la noi.
Iar de la hotel, până în festival, făceam 4-5 min pe jos, practic, eram acolo lângă.
Și, deși, era un festival cu strângere de fonduri, costul biletului a fost de 60lei, cu acces pe 3 zile, deci, un pret foarte bun. Din nou, nu vorbim despre un festival prea mare, însă e o oportunitate să petreci un weekend “alftel”, într-un loc retras, ascultând o muzica pe care oricum nu o înțelegi :)) dar de bună calitate (cu ceva exceptii).
În festival, cred că au fost maxim 1000 persoane. Puțin dezorganizat, dacă mă întrebi pe mine, dar tot ne-am simțit bine, per total. Evenimentul a avut loc într-o poiană, din care se vedea perfect, monumentul. Erau două scene: una principală, cu muzică rock, pop, heavy metal, și cealaltă cu muzică electronică. Pentru a doua scenă, cu muzică electronică, trebuia să treci cumva prin pădure și acolo am văzut și licurici.
Atmosfera mi s-a părut mai pe chill așa, față de alte festivaluri la care am mai fost, însă era fix ce aveam nevoie pentru weekendul ăsta.
Încă o supriză plăcuta a fost și faptul că erau mulți străini: din Franța, Olanda, Anglia, Danemarca, dar foarte puțini români.
Așa că aș vrea să îi fac putină reclamă monumentului, poate ajung acolo mai multe persoane și din Romania, și chiar i l-aș recomanda cuiva pasionat de “povești sovietice”. Momentan, Buzludzha nu se poate vizita în interior (pentru că nu este deloc safe), însă tot e impresionant de văzut. Înainte, puteai intra (ilegal, evident), însă, acum au paznic, camere de supraveghere, tot tacâmul. Ăsta e și unul dintre motive pentru care s-a degradat, poate, atât de mult. A fost vandalizat de oameni care intrau acolo când voiau și cum voiau.
Cât despre cazare, aș spune că Edelweiss e cel mai potrivit, plus că e foarte aproape de monument. Poți ajunge pe jos în 15-20 minute. Chiar e super liniștit și drăguț acolo, poți face plimbări/trasee prin pădure, au SPA, cramă și o mini sală de jocuri.
Crama Hotel Edelweiss Sala de jocuri Hotel Edelweiss
Dar, chiar dacă nu ai nimic împrejur( bar, restaurant), poți fugi o noapte-două de nebunia din oraș. Eu m-aș mai întoarce, cel puțin. Poate pentru un traseu pe munte sau să mai alerg dupa fluturi, pentru că sunt foarte multe tipuri de fluturi superbi acolo.
Chiar dacă multe lume merge în Bulgaria pe litoral, eu sunt convinsa, că și acolo, la fel că în Romania există locuri, rupte de lume, care, chiar merită a fi descoperite. Iar ăsta e unul dintre ele.

Dacă ajungeți la Buzludzha, da-ți-mi un semn să îmi spuneți dacă v-a plăcut 🙂
Thanks for reading, M.