Observ ca eu n-am inceput sa calatoresc in tarile sigure, ci m-am aruncat catre unele dintre cele mai speciale, din punct de vedere al sigurantei. Recunosc, imi si place aventura, dar mai ales tarile cu o cultura diferita fata de ceea ce vad in Europa. Am fost in Maroc, Turcia, iar anul asta am ajuns in Israel. M-am intors bine, sanatoasa din toate, deci, aparent, nu e atat de rau pe cat se spune.

Azi vorbim despre Israel. Mai precis, cum obtii viza catre Israel si la ce costuri sa te astepti?

As putea raspunde foarte scurt ca pentru a calatori din Romania in Israel, nu trebuie sa aplici in avans pentru viza. O primesti la intrare in tara pe o durata de 3 luni de zile, fara drept de a lucra acolo, daca motivul pentru care pleci este strict, turistic.

Totusi, Israel este o tara sensibila, sa ii spunem asa, si sunt cateva lucruri pe care poate, ar trebui sa le stii dinainte:

  • La plecare, mergi la check in chiar daca nu ai bagaj de cala.

Eu am zburat cu compania nationala israeliana El Al, insa neavand bagaj de cala, mi-am facut check-inul online si m-am dus direct catre poarta.

Aparent, trebuia sa imi fac check-inul si la ei, iar asta inseamna o serie de intrebari din partea lor la care trebuie sa raspunzi fara prea mari ezitari:

Cu cine calatoresti? Ce relatie aveti? Unde lucreaza? Ce lucreaza? Unde ai petrecut Craciunul?Ai mai fost in Israel? De ce vrei tocmai acum sa mergi in Israel? Cunosti pe cineva acolo? samd

Interviul a durat cam 10-15 minute, plus verificarea amanuntita a tuturor bagajelor, chiar langa poarta de imbarcare.

Sa fiu sincera, nu stiu daca ceilalti, care au facut check-inul la ghiseu, au avut parte de acelasi tratament, insa asa a fost pentru toti cei in situatia mea.

Cert e ca totul a fost in regula si am putut urca in avion.

La intrare in Israel, ti se vor pune din nou, cateva intrebari scurte. Noua ni s-a cerut sa aratam unde avem cazarea, spre exemplu. Nimic complicat aici, oricum.

  • Viza ti se da in aeroportul din Israel, insa, surprinzator, nu pe pasaport. Primesti o foaie albastra la intrare in tara (pe care sub nici o forma nu trebuie sa o pierzi) si alta roz la iesire.
De ce nu ai viza pe pasaport?

Cum spuneam…vorbim despre o tara vizata si sunt state(in principiu din Orientul Mijlociu) care nu te-ar mai lasa sa intri in tara lor daca ai fost si in Israel.

Si in felul asta am raspuns si posibilei intrebari daca ai nevoie de pasaport. Da, ai pentru aceasta tara. Obligatoriu cu valabilitate de minim 6 luni.

 Costurile la care sa te astepti in Israel

Am vorbit putin despre costuri aici, dar as vrea sa detaliez acest subiect si cam asta ar trebui sa stii:

Ca sa poti intelege moneda 1.1 lei=1 nis (shekel)

Shekeli
  • Taxiul costa 134 nis in timpul zilei si 154 nis pe timpul noptii ( de la aeroportul Ben Gurion catre Tel Aviv). Au preturi standard pentru curse, nu pun ceasul. Nu stiu pentru oras cat ar costa, dar exista aplicatii care iti fac o estimare in functie de distanta: intre 45-70 nis/cursa. Noi am mers doar cu autobuzul sau pe jos.
  • Taxiul iti va factura si bagajele (cam 5 nis/bagaj)
  • Autobuzul dintre Tel Aviv catre Ierusalim costa 16 nis/pers- one way (ceea ce e destul de bine, plus ca esti acolo in maxim o ora)
  • O calatorie de autobuz este 5.9 nis – partea cu autobuzele este putin complicata in Tel Aviv, pentru ca au un mod foarte haotic de validare a calatoriilor, dar o sa povestesc mai multe in articolele urmatoare.
  • O calatorie cu trenul este 13.5 nis (am luat trenul, la plecare, catre aeroport)
  •  Un meniu la un fast food : sandwich, cartofi si suc- 35-45 nis
  • Un pahar de vin pleaca de la 37 nis
  • O bere este minim 24 nis
  • O portie de humus 20 nis
  • O sticla de suc 0.5 – 15 nis
  • Am intrat de curiozitate la McDonald’s sa analizez preturile si un meniu era minim 56 nis.
  • O portie de paste la un pub dragut (nici macar restaurant)- 65 nis
  • O sticla de apa de 1.5l intre 6-10 nis. Nu exista mai mare de 1.5l
  •  1l combusibil: intre 5.8-6.8 nis
Este Tel Aviv scump?

Pentru mine, Tel Aviv a fost una dintre cele mai scumpe destinatii in care am fost pana acum. Cu toate astea, am invatat, in calatoriile mele sa-mi organizez cheltuielile: merg cu autobuzul in loc sa iau taxi, nu mananc zilnic la restaurant si fac cumparaturi din supermarket pentru apa, snackuri si mic dejun. Am invatat sa nu mai cumpar nimicuri, iar ca amintire iau doar lucruri aparte, de-ale locului, si de obicei, chestii care nu ocupa mult loc in bagaj.

In acelasi timp, stiu ca sunt destinatii si mai scumpe de atat, cum ar fi Islanda, unde imi doresc foarte mult sa ajung, dar momentan nu am avut ocazia €, stiti vorba aia. Dar, lasa, ca ma fac eu mare si ajung si acolo!

Cam atat despre viza si costuri, daca aveti intrebari, adresati-le in comentarii 🙂 sper ca iti va fi de folos aces articol.

Thanks for reading!

Comments

comments

Previous articleTel Aviv, primele impresii- cat de periculos este? RO article
Next articleYour Travel Guide to Tel Aviv