Eu stiu că nimeni nu prea pleacă iarna cu rulota, însă noi ne-am făcut curaj. Din mai multe motive. Ne-am îndrăgostit de viața asta cu casa pe roți, voiam să petrecem mai mult timp afară, dar mai ales, voiam să avem parte de iarnă. Cu frig, cu zăpadă, cu ger, cu tot tacâmul.Da, suntem niste dubioși.

Așadar, am inchiriat de data asta un campervan. În octombrie am plecat cu autorulota, însă ni s-a părut cam mare pentru noi. Jumătate din spațiu era gol și ne simțeam ca și cum eram “singuri acasă”. Așa că un campervan ni s-a părut mai potrivit pentru două persoane. E mai ușoară, mai simplu de condus și mai cu zvâc pe șosea.

Lunca de Sus

Pentru o săptămână de închiriere am plătit 1600 lei. Plus garanția de 500 euro care ni se returnează când predăm mașina.

Atunci când am postat pe Instagram că plecăm cu campervanul, am primit și câteva întrebări de la diverse persoane. Dacă nu e prea frig, dacă face față centrala, daca nu îngheață apa sau gazul. Întrebări la care am răspuns că nu, totul e în regulă, nu are ce să meargă prost.

Asta până am înnoptat în prima zi, puțin după Miercurea Ciuc, sub cerul liber. Erau -23 grade, apă deja nu mai aveam încă de pe drum (noi crezând că a înghețat). Înăuntru se făceau 9-10 grade, dar cam greu să se încălzească mai mult. Eram stresați și ne făceam tot felul de gânduri, cum o să ne descurcăm timp de o săptămână. Din motivul ăsta ne-am și trezit la 4:45 fără ceas, fără nimic. Eu stăteam ca pe ace și totul mi se părea pe dos. Nu mai aveam somn, mă neliniștea toată situația.

Dar, ne-am trezit, am plecat să bem o cafea, ne-am făcut ritualul de dimineață în benzinărie și ne-am calmat puțin. Așa că pentru a doua zi, ne-am hotărât să luăm cazare, pentru a face un duș ca la carte. Urma să se încălzească în următoarele zile, așa că ne-am gândit că e o soluție de compromis pentru moment.

Din 6 nopți cu rulota, 3 le-am dormit în campervan. Două la cazare și una la cabana Dochia, atunci când am făcut traseul pe munte.

Deși, vă spun cu strângere de inimă asta- nouă nu ne-a înghețat apa, ci bazinul a fost total golit din prima zi, din pricina temperaturilor scăzute. Asta se întâmplă, atunci când rulota nu este suficient încălzită în interior. Exista o valvă care elimină toată apa, tocmai pentru a evita înghețul. Noi am presupus că a înghețat tot, așa că nici nu am mai alimentat. Ne-am conformat cu ideea și ne-am descurcat cu toate, în final. Ne gândeam că nici senzorul nu mai mergea, pentru că ne arăta că e gol bazinul, așa că am luat-o ca atare. Nici nu am vrut să îl sunăm pe domnul de la care am închiriat mașina, ce rost avea? Să ne spună că a înghețat apa!?

Așadar, ca o concluzie, iată care pot fi problemele întâlnite iarna cu campervanul:

  • Dacă bazinul de apă este în mașină, nu sub, ea nu îngheață. Așa o aveam și noi. Însă, mașina trebuie încălzită la 10-15 grade, pentru că valva de evacuare să nu elimine toată apa, tocmai, pentru a nu îngheța în bazinul de alimentare. Asta s-a întâmplat în cazul nostru și noi credeam că înghețase.
  • Butelia de gaz poate îngheța. Nouă ne-a dat niste erori centrala pentru că îngheța gazul. Însă, trebuie să fii pregătit întotdeauna să ai o alta, să o poți schimba. Butelia oricum se răcește foarte tare atunci când este în funcțiune, cu atât mai mult dacă temperaturile scad foarte mult. Dar se rezolvă problema dacă o schimbi.
  • Centrala nu poate face temperaturilor extreme. Cum spuneam mai sus, la -23 grade de afară, noi aveam înăuntru 9-10 grade. Asta înseamnă 30 grade diferență, ceea ce este enorm oricum. Atunci când afară erau -5 grade, noi aveam 22-23 grade, ceea ce era perfect. Dar, dacă te știi o persoană friguroasă, s-ar putea să ai un disconfort destul de mare. Eu, din fericire, am un sac de dormit foarte bun și nu mă mai pot plânge de frig. Dorm comod în el și la 4-5 grade. Dar e adevărat, problema cu apa ne-a dat puțin de cap. Însă, am supraviețuit. In ultimele zile, am găsit și un camping cu tot ce aveam nevoie: apă caldă, duș.
  • Există și campinguri deschide iarna și te-aș sfătui să stai acolo, mai ales dacă întâmpini probleme de genul ăsta.
  • Dacă se anunță vreme rea cu ninsori și ploi și există riscul de a te împotmoli, nu uita să ai niste cartoane la tine. Te ajută să scoți mașina din mizerie.
  • Wc-ul în rulotă este independent cumva, așa că poate fi folosit și dacă nu ai neapărat apă în bazin. E suficient să ai o mică resursă de apă în mașină (1-2 bidoane).
Camping la Intorsura Buzaului

Merită să pleci iarna cu campervanul/autorulota/rulota? După părerea mea da, dacă știi că poți face față diverselor probleme care pot apărea. Însă, trebuie să ai cumva acest spirit aventurier să găsești bucuria în experiența asta, chiar și atunci când nu merge totul ca pe roate.

Noi am învățat din nou ceva despre viața asta cu casa pe roți și sunt convinsă că mai urmează și alte aventuri. Tu ai trăit o astfel de experiență, iarna cu rulota?

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleIarna cu campervanul- o săptămână cu aventuri!
Next articleTraseu de munte: Durău- Cabana Fântânele- Cabana Dochia!