Daca iti place sa calatoresti cu masina, sau iti este mai comod, probabil, cel mai “la indemana” este sa incepi cu tarile vecine. Eu, personal, prefer avionul, dar nu as spune nu, nici unei aventuri cu masina. Asa ca in Ucraina, am plecat cu masina.
Ucraina stiu ca pare aproape, dar nu e chiar asa la o aruncatura de bat. Depinde unde vrei sa ajungi: Odessa este la 600 km distanta, Kiev la 900 km, Kharkiv la 1600 km (foarte aproape de Rusia).
Noi am ales cel mai apropiat mare oras al Ucrainei si anume: Odessa. Are iesire la Marea Neagra, pare destul de fain si este un oras in care chiar ai ce face.
Drumul cu avionul pana in orice oras al Ucrainei este destul de scump si in principiu, zborurile au escala (don’t ask me why).
Asadar, te-ai hotarat sa pleci cu masina in Ucraina, foarte bine.
Uite cateva ponturi utile pentru drum:
- Ai nevoie de pasaport, dar nu si de viza (asta pt Ucraina). Vei trece si prin Republica Moldova, insa aici, din 2013 poti trece granita doar cu buletinul.
- Ai grija la viteza si la regulile de circulatie si fii pregatit sa fii oprit prin tara de politie destul de des (sa iti verifice actele). Din pacate, nu intodeauna, ceea ce tu cunosti a fi “regula”, va fi valabila si dincolo de granita tarii tale. E posibil sa ai niste surprize, ca nu ai respectat ceva, doar asa…sa primesti o amenda. Dar presupun ca stii cum stau regulile: orice masina straina in alta tara este “vanata” in trafic.
- Drumul este lung- aproximativ 10 ore (more or less) si foarte prost (atat in Moldova, cat si in Ucraina). Stiu, nici noi nu avem drumuri prea stralucite, insa, pregateste-te pentru ceva mai rau de atat. Imagineaza-ti ca in Ucraina exista un drum atat de prost, incat am mers pe altul paralel “improvizat” pe camp. Era mai bun decat asfaltul, aparent.
- Controalele la vama sunt destul de serioase: toata masina iti este verificata.
- Parcarea in Ucraina este destul de ieftina: in centrul Odessei, costul este cam de 2.5 lei/ora. Am citit despre multe intamplari neplacute cu masina: jafuri, furatul numerelor, insa noi nu am avut nici un eveniment de genul.
- Drumul, atat prin Moldova, cat si prin Ucraina, nu este spectaculos. Noi am mers pe ruta Galati-Giurgiulesti-Reni-Odessa, iar la intoarcere, am mers mai mult prin Moldova si am intrat in tara prin Oancea. Cand spun spectaculos, ma refer la faptul ca nu ai un peisaj, ci vezi mult camp, iar drumurile sunt destul de pustii.
- Daca vrei sa vizitezi Crimeea, lucrurile stau usor diferit. Din 2014, regiunea apartine Rusiei, asadar, ai nevoie de viza pentru care trebuie sa aplici in avans.
Oameni si costuri:
- Ucrainienii vorbesc engleza, iar daca nu, cumva tot te intelegi cu ei. Unii chiar stiu romana, la fel si in vama (asa ca ai grija ce spui).
- Oamenii sunt foarte de treaba, cel putin asa am simtit eu. Iti sar in ajutor daca ai nevoie. Pe noi ne-a ajutat cineva sa il contactam pe proprietarul la care trebuia sa fim cazati. Cand am ajuns acolo, nu mai raspundea la telefon, asa ca i-am rugat pe ei sa il sune de pe un numar local. Intr-un final, am cautat alt hotel.
- Costurile sunt mici, atat la mancare, cat si la cazare, chiar mai mici si la combustibil.
- Moneda nationala este hryvnia. Valoarea ei: 1 hryvnia=0.16 lei
- Ceea ce nu e ieftin deloc atunci cand esti in Ucraina este internetul in roaming: 8 euro/MB. Cat despre telefonie: 1,49 euro/minut, 0,79 Euro cel primit, 0.36 euro/SMS. Deci e scump, foarte scump! Noi am folost doar internetul de la hotel, iar daca ai nevoie de orientare, poti sa iti descarci harti offline.
- Per ansamblu, tara mi s-a parut sigura. Cum ziceam mai devreme, am tot citit despre evenimente total neplacute, insa pentru noi, totul a fost ok.
Mie mi-a placut aventura asta de 24 de ore, insa imi dau seama ca nu e pentru oricine. Pentru multi, ar fi prea obositor sau efectiv, nu i-ar vedea rostul unui drum atat de lung, pentru o vizita atat de scurta.
Acest articol este pentru cei ca mine, dar si pentru cei care vor sa iasa, din cand in cand din zona lor de confort, pentru ceva nou.
Daca vrei sa citesti mai multe despre ce poti vizita in Odessa, click aici.
Thanks for reading, M.