M-am gândit să povestesc puțin despre drumul către Turcia cu mașina din punct de vedere organizațional/administrativ.

Nu pot spune că e complicat, dar sunt câteva lucruri la care e bine să te gândești.

Noi am plecat dinspre București înspre Istanbul (prima oprire) la 2 dimineața. La 3 :30 am trecut granița în Bulgaria, iar la 7 :30 eram în coadă înspre Turcia. Coloana de mașini nu era mare, doar că ceva mergea greu și nu stiu ce, că am stat în vamă 1h30 minute. Însă per total, drumul a fost chiar liber. Noi am plecat pe 28 mai, deci cumva, în extra sezon, poate de asta.

Costuri de drum : taxa pentru podul Prieteniei 15 lei, vigneta de Bulgaria 70 lei și posibil 60 lire turcești la intrare în țară pentru dezinfectarea mașinii. Spun posibil, pentru că nouă nu ne-au luat bani, cred ca te alege dupa ochi. Schimbasem ceva bani că știam de « acest serviciu », dar am înțeles că pot accepta și euro și chiar lei, însă noi am vrut să fim siguri că avem ceva lire turcești cash. Dezinfectarea mașinii este obligatorie.

La toate astea, te mai gandesti si la asigurarea de călătorie. Noi o avem inclusă pe un alt serviciu pe care îl folosim și nu a fost nevoie să cumpăram, dar e bine sa ai si asta in vedere. Stiu ca pe emag.ro gasesti multe optiuni.

Așadar, ce trebuie să ai în vedere când pleci la drum catre Turcia?

Există câteva lucruri fără de care nu poți pleca : vigneta pentru Bulgaria, despre care am menționat deja. O poți lua online pentru o săptămână și costă în jur de 38 lei, sau imediat după ce treci granița. Noi am luat pentru 30 zile, pentru că stăteam mai mult de două săptămâni în Turcia. Deci, dacă vă gândiți la o perioadă mai lungă, există și varianta asta.

Carte verde pentru Bulgaria și Turcia. La intrare în Turcia, ne-au verificat de vreo 3 ori actele. De menționat aici că șoferul care trece granița la intrare, trebuia să fie același și la ieșirea din țară. RCA’ul nostru includea și țările astea două.

Pentru Turcia trebuie să mai ții minte un detaliu important pentru plata taxelor de drum. Există un card numit HGS pe care trebuie să îl achiziționezi dintr-o benzinărie sau un punct postal turcesc (PTT se numește). Cardul respectiv (care arată ca un bilet cumva) trebuie lipit pe parbriz pe interior și prin intermediul lui plătești taxa de drum. De fiecare dată când treci un pod sau intri pe un anumit segment de autostradă, treci printr-un sistem de plată, iar banii ți se retrag automat de pe acest card.

Cum funcționează ? Pai în mod normal, ar trebui să iți încarci cardul la cumpărarea lui, cu o sumă aproximativă pentru drumul tău. În principiu, pentru Istanbul de exemplu, un drum dus-întors ar fi cam 50 lei. Cardul gol costă 15 lire (actualmente aproximativ 5 lei). Dacă vrei să îl cumperi imediat după trecerea graniței, poți să faci o oprire la prima benzinărie de pe partea dreaptă (cam la 3 km după granița din Hamzabeyli). Acolo găsești un punct PTT de unde poți achiziționa cardul si se face o incarcare de minim 200 lire (56lei). Ulterior, dacă ai nevoie să îl alimentezi, o poți face la un automat PTT (de luni până vineri) sau online pe site-ul : https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/.

Din păcate, nu poți verifica soldul de pe card. Există un nr de telefon, dar este în turcă, iar noi cu limba nu stăm foarte bine, așa că vom trai în necunoștință de cauză. Am înțeles de la un român cu care am vorbit într-o benzinărie că la ieșire din Turcia, dacă « ai datorie » ca taxă de drum, o poți achita în graniță. Sau în termen de 15 zile (aș bănui că tot la un punct PTT sau online).

Așadar, pe parcursul călătoriei, noi o să încercam să alimentam « la ochi ». Mai ales că stam doua saptamani in Turcia si avem mulți km de parcurs și cumva, e greu să ne dăm seama exact cât ar trebui să plătim. Există un calculator pentru cardul HGS, însă, nu cred că îl vom folosi. Il poti verifica aici.

Referitor la covid, înainte de a pleca în Turcia, ne-am completat și un formular locator « cerut » pe site-ul ministerului sănătății din Turcia. Nu ne-am făcut test și nici nu ni s-a cerut dovada de vaccin sau test negativ.

Din punct de vedere al restricțiilor, până acum n-am observant nimic “limitat”. Există foarte puține persoane care poartă mască pe stradă sau în mijlocul de transport în comun, dar cred că este o alegere personală.

Sper să vă fie utile aceste detalii despre drumul catre Turcia, iar daca am omis ceva, pune-mi o intrebare in comentarii.

Am scris articolul ăsta dintr-o grădină superbă din Bergama, primul orășel mic din Turcia, în care ne-am oprit. Așa arată gradina. Iar cazarea intră cu siguranță, pe lista celor mai frumoase cazări.

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous article2 săptămâni în Turcia, cum am plănuit vacanța?
Next articleRoadtrip în Turcia – primele zile: Istanbul și Bergama