Nu stiu de ce, dar odata cu trecerea timpului si inaintarea in varsta, incepi sa vezi lucrurile din jurul tau usor altfel. Asta e primul semn ca te maturizezi.

Eu nu stiu daca ma voi maturiza sincer, vreodata, asa ca un om mare, insa, de cativa ani a inceput sa imi pese mai mult. Sa imi pese de mediu, de planeta si de natura.

Iar lucrul care a declansat un declick foarte mare in capul meu a fost atunci cand am vazut documentarul “Our Planet”. Nu stiu daca l-ati vazut, dar mie mi se pare fenomenal. Din toate punctele de vedere: al imaginii, al mesajului, al muncii depuse si al rezultatului obtinut, care este wow.

Si nu e ca oricare alt documentar, e din ala care iti ramane intiparit in cap. Iti vine sa schimbi lumea, sa faci ceva. Asta e un lucru bun nu?

Well, da si nu. Pentru ca noi, oamenii, nu prea constientizam ce se intampla. Prin urmare, nu luam masuri, chiar daca stim ca e nasoala treaba. Iar noi distrugem Planeta. It’s that simple. O luam asa, ca fiind de-a gata a noastra, un teritoriu insusit, pe care putem face ce vrem.

Da, vorbesc despre incalzirea globala, poluare, plastic si exploatarea animalelor. Si toate astea se intampla pentru ca suntem multi, multi si infometati. Si pentru ca nu ne pasa, sau nu vrem sa ne pese. Ca e mai safe pentru noi sa nu stim. Ne afecteaza prea mult daca “vedem”.

Pai…sunt alte fiinte mult mai afectate: animalele si implicit, chiar noi, oamenii. Sunt specii multiple pe cale de disparitie, sunt animale care la propriu, mor de foame pentru ca le distrugem mediul. Mediu, care contribuie foarte mult la calitatea vietii noastre: de la paduri, pana la ecosisteme, etc.

Daca va intrebati cine sunt eu sa vorbesc sau ce fac eu in privinta asta, am sa raspund aici:

  • Reciclez uleiul alimentar. Da, ala in care facem cartofi prajiti si pe care multi dintre noi obisnuim sa il turnam pe scurgere. Tot uleiul polueaza enorm, plus ca ataca foarte mult conductele de apa). Unde poti recicla uleiul, gasesti aici.
  • Incerc sa reduc cat de mult pot folosirea pungilor de plastic la cumparaturi. Mi-am cumparat niste traiste de in, foarte faine si practice. Le pot purta si ca genti si incerc sa le folosesc doar pe acelea cand merg la supermarket, piata, etc.
  • Incerc sa evit paharele si tacamurile de plastic la birou. Stiu ca nu e foarte ok sa folosesti tacamurile comune, insa eu mi-am adus de acasa: cana, tacamuri. Iti ia maxim 3 minute sa le speli dupa ce le folosesti.
  • Nu mai mananc atat de multa carne. Stiu ca “veganismul “este considerat de multi doar un trend si exista atitudini destul de violente si de o parte si de alta. Eu nu sunt vegetariana, nu imi plac aceste apelative. Plus ca nu cred ca ar trebui sa fiu incadrata in vreo categorie de nimeni. Pur si simplu, nu mai mananc cantitea de carne cu care eram obisnuita. De la 2, chiar 3 mese pe zi cu carne, am ajuns sa mananc o data la cateva saptamani, poate chiar luni. Diferenta este enorma si chiar cred ca aduc un beneficiu atat mie, cat si planetei. Iar avantajele in a consuma mai multe fructe si legume le cunoasteti si voi. Si in plus de asta, voi chiar nu v-ati mai saturat de carne cu cartofi!?
  • Nu imi mai cumpar haine, doar de dragul de “a avea”. Incerc sa scap de toate lucrurile inutile din viata mea si sa nu mai acumulez lucruri, care intr-un final, nu-mi aduc nicio bucurie. Industria textilelor este una dintre cele mai poluante de pe planeta si nu ar fi rau daca ti-ai pune niste intrebari despre cat de des folosesti tu toate hainele? Eu personal, merg pe principiul, ce nu a fost folosit de un an, nu imi trebuie. Iar daca nu vrei sa arunci, poti dona, vinde, etc.
  • Incerc sa ma implic in diverse activitati de voluntariat: plantare de copaci sau alte activitati sociale.

Toate chestiile de mai sus nu implica efort prea mare din partea mea si nici nu imi consuma tot timpul sau energia. Si nu, nu cred ca sunt un exemplu de urmat.

Categoric, aceste lucruri nu pot fi mereu respectate, nici de mine, nici de altii pentru ca societatea nu iti ofera solutii ecologice.

Dar, incerc sa schimb obiceiurile vicioase care simt ca fac rau si sa imbunatatesc treptat, cate ceva. Lucruri care tin de fiecare individ. Si stiu ca fiecare dintre noi e diferit si ca orice efort, va fi cu siguranta, vizibil in timp.

Pentru ca vreau ca acest articol sa fie cat mai autentic, o sa postez mai jos niste imagini din “Our Planet”.

IImage source: Netflix, Our Planet
Image source: Netflix, Our Planet
Image source: Netflix, Our Planet
Image source: Netflix, Our Planet

Mai sus, sunt niste imagini oribile cu morse care, cad de pe stanci, pentru ca mediul lor natural (gheata) efectiv nu mai exista. Fiind foarte multe si neavand loc pe o singura insula, incep sa urce la niste inaltimi, de unde, evident, nu mai pot cobori. Pentru ca nu acolo le este locul.

Iar asta e doar o mica parte a consecintelor de care trebuie sa tinem seama:

  • Peste 3000 specii de animale sunt pe cale de disparitie la nivel global.
  • Peste 400000 europeni mor prematur anual din cauza poluarii aerului.
  • Incalzirea globala si implicit, cresterea nivelului marii, ar avea consecințe semnificative si asupra lanțurilor alimentare si a zonelor predispuse la inundatii.

Eu nu stiu cum va simtiti sa vedeti imaginile astea, mie personal mi se rupe sufletul si cred ca e cazul sa ne trezim la realitate inainte de a distruge si ce a mai ramas.

Dar, cine sunt eu sa spun toate astea? Asadar, mai bine va uitati la Our Planet, disponibil pe Netflix. Poate va convinge mai mult 🙂

Thanks for reading, M.

Comments

comments

Previous articleSkopje, the city of statues!
Next article5 Best Summer Vacation Spots for 2019