Am scris acum ceva timp un articol despre ce ar trebui să știi atunci când vrei să mergi într-un camping din Croația. Dacă vrei să afli mai multe, îl găsești aici. Astăzi, o să răspund întrebării: de ce să stai într-un camping în Croația? În plus, o să îți arăt câteva imagini, pentru a-ți face o părere despre cum arată un camping bine organizat.

Știu că există o multitudine de opțiuni de cazări, pentru toate gusturile și buzunarele și cu toate astea, multă lume preferă campingul. Nu economisești bani, dacă la asta va gândiți. Dar, sunt alte lucruri pentru care vrei să stai în camping și observ că și în România, lumea devine din ce în ce mai interesată de partea asta.


Iată de ce să stai într-un camping în Croația:
  • Ai toate facilitățile necesare. A sta într-un camping, nu înseamnă doar a dormi într-un cort/rulotă, în mijlocul pustietății. Chiar dacă nu ai confortul de acasă,un camping îți oferă, în Croația (cel puțin), tot ce ai nevoie pentru locuit, sub o altă formă decât un hotel/apartament. Găsești acolo : toalete curate, dușuri, liniște, intimitate, magazine cu tot ce ai nevoie. Foarte multe dintre ele sunt dotate și cu spații de joacă pentru copii sau de relaxare/masaj pentru adulți. Toate facilitățile pot fi subiective oricum. Unii pot sta într-un camping cu facilități minime, doar pentru că au nevoie de spațiul de campare, cu avantajul de a plăti mai puțin. Pe când, alții caută un anumit confort care să le facă vacanța cât mai frumoasă. Trebuie să știi ce îți dorești. Noi am găsit campingurile perfecte pentru noi. Găsești aici mai multe detalii.
  • Te simți ca într-un mic orășel. Noi am avut, în ambele campinguri, tot ce ne doream: restaurant, supermarket, mare, soare, sau iarbă verde (în funcție de zona în care am campat). Practic, nu te împiedică nimic să stai acolo o luna, fără să ieși din curtea campingului. Iar chestia asta îmi dovedește faptul că oamenii din Croația chiar știu cum să te atragă, astfel încât tu să depui cel mai mic efort în a-ți face vacanța cât mai frumoasă, cu acces facil la cele necesare.
  • Te bucuri de natură. Știu că mulți dintre noi trăim în orașe mari, într-o mare aglomerație și continuă agitație. Însă, atunci când stai într-un camping ești rupt de toate astea. Și, crede-mă, contează mult. Eu personal, nici nu simțeam nevoia să stau pe telefon, chiar dacă pare, teoretic, ca nu aveam multe chestii de făcut. Însă, nu găseam bucuria de a-mi retrage ochii într-un ecran când eram înconjurată de altceva mult mai frumos.
  • Timpul trece mai greu. Știu că pare ciudat, dar nefiind hipnotizat de atâtea lucruri din jur, te face să fii mai prezent și să îți ocupi timpul cu activități diferite față de ceea ce trăiești în mod obișnuit: gătești afară, te plimbi, stai în hamac, vezi animăluțe (șoricei de câmp, veverițe, păsări). După 2 zile de stat într-un camping, ai impresia că ești acolo de o săptămână. În primul camping, lângă parcul natural Plitvice mi-am făcut un prieten, pe care l-am botezat Greieraș (un șoricel de câmp). 
  • Gătești afară. Eu am niște amintiri tare plăcute din copilărie de când îmi gătea bunica mea într-o bucătărie de vară și știu cât de mult îmi plăcea să stau acolo și să o urmăresc când făcea gogoși. Bucataria era cumva afară, doar că era acoperit, cât să nu plouă. Cred că mi-a rămas plăcerea asta de atunci, însă, nu am mai avut prea des ocazia să gătesc efectiv, afară. Așa că în camping am profitat. Ne făceam micul dejun, găteam paste, orez sau salate. Mi se părea chiar, că totul e mai bun și savuram fiecare chestie banală ca pe ceva special.
  • Nicio zi nu e rutina. Chiar daca pare ca nu poti face mare lucru atunci cand stai intr-un camping, sa stii ca iti poti umple timpul cu multe activitati. Eu ma trezeam, faceam sport, apoi faceam cafeaua si micul dejun, dupa care, planuiam ce sa facem in timpul zilei. Puteam merge sa vizitam orasele dimprejur sau sa facem baie in mare. Iar seara, ne plimbam pe malul marii sau stateam in hamac cu o bere langa. Nu am simtit nicio clipa ca ma plicisesc! Ba dimpotriva, te poti obisnui repede cu programul asta in care poti face doar ce vrei tu, fara sa fie o rutina
  • Cunoști oameni noi. În al doilea camping din Croația, deși am stat doar 4 zile, ne plăcea că începusem să ne cunoaștem vecinii, să ne salutăm și de multe ori chiar stăteam de vorbă. Iar când ne plimbam prin camping și întrebam despre diverse rulote/corturi, oamenii păreau foarte deschiși și sociabili. Îmi plăcea chestia asta. Se creease o mică comunitate de oameni, din diverse țări care pot interacționa pentru că îi unesc un punct comun: pasiunea pentru natură și camping. Pitchurile, deși destul de intime, erau foarte apropiate și îți era foarte ușor să interacționezi cu “vecinii”.

Pentru mine este evident că în Croația, oamenii investesc bani frumoși în campinguri. Au cerere, prin urmare și ei vor să ofere ceva de calitate. În România încă nu avem prea multe posibilități decente, însă vreau să cred că se va dezvolta si la noi ideea asta de camping, bine pus la punct.

Însă, dacă va gândiți să vizitați Croația, care nu mi se pare neapărat o țară extraordinară, însă are plaje superbe, v-aș sfătui să luați în considerare posibilitatea de a sta în camping.

Înainte de a spune NU, gândește-te că acest articol este scris de o persoană căreia nu îi place, în mod normal, să doarmă în cort. Dar toată experiența este despre altceva. Iar eu abia aștept să plănuiesc următoarea vacanță în care voi sta în camping. Pentru că vacanță asta, cu siguranță, a fost una dintre preferatele mele.

Tu ai stat vreodată într-un camping în România sau în străinătate? Cum ți s-a părut?

Thanks for reading, M 🙂

Comments

comments

Previous articleDubrovnik, famous only because of Game of Thrones?
Next articleParticip la un concurs: SuperBlog2019